ТОП-5 квіітів для вирощування в офісі

Рослини в офісі - це декор, антистрес і користь для здоров'я. Правильно підібрані квіти здатні компенсувати нудну колірну гаму приміщення, велику кількість техніки і документації. А ще на квіти приємно дивитися - навіть 5 хвилин споглядання на рослин можуть поліпшити емоційний стан співробітників, знизити стресове навантаження, допомогти очам зняти напругу від роботи за комп'ютером.

Якщо ви вирішили, що рослинам в офісі бути, не беріть перші попавші екземпляри, які вам сподобалися  - далеко не кожна квітка зможе вижити в офісних умовах. Флорасад розповість, які рослини підійдуть для вирощування в офісі і зроблять його затишнішим.

Критерії, за якими потрібно вибирати квітку для офісу

Не кожній рослині буде комфортно в офісі, адже його умови відрізняються від природних - на квіти в приміщенні впливають сухе повітря, пил, електромагнітне випромінювання комп'ютерів. Рослина, яке зможе нормально розвиватися в офісних умовах, має бути витривалою. Зокрема:

 · Терпимо ставитися до сухості повітря і грунту (враховуйте, що в робочій метушні співробітники можуть просто забути полити або обприскати рослину за графіком);

· Бути адаптованою до неяскравого і штучного освітлення (навряд чи хтось буде протягом року переносити горщики з підвіконня на підвіконня, підшукуючи найбільш освітлену сонцем ділянку для офісної квітки);

· Не вимагати складного, трудомісткого догляду (наприклад, підтримання температури повітря, що відрізняється від температури в офісі).

 Добре, якщо обрані квіти стійко переносять офісні умови. Дуже добре, якщо вони роблять ці умови комфортніше - наприклад, очищають повітря від вірусів і бактерій.

 1. Герань

Невибаглива, витривала, красивоевітуча - це все можна сказати про герань. Так, вона любить зволожений грунт і сонячне світло, але при цьому не вимоглива до підживлення, зростає на будь-якому універсальному грунті і не потребує частих пересадках. Поставте герань на підвіконні так, щоб на неї більшу частину дня потрапляло сонячне світло - і вона віддячить вам декоративним цвітінням і особливим ароматом, якому приписують властивість усувати головні болі, знімати емоційну напругу і втому.


Протимікробні властивості герані доведені. Рослина виділяє фітонциди, які здатні вбивати шкідливі бактерії. Додатковий бонус - запах герані не люблять комахи (мухи, міль).

2. Лавр

Це кімнатне деревце дуже декоративне - красиво виглядають його витончені глянцеві листочки, крона акуратної форми. Лавр дуже невибагливий, хоча поливи і періодичні обприскування все ж потребує. Але головна цінність лавра кімнатного - в ароматі і фітонцидах, які він виділяє в повітря. Вдихаючи лавровий запах, можна позбутися від дратівливості і головних болів, а фітонциди пригнічують бактерії і віруси, роблячи повітря в офісі чистішим.

 

3. Бегонії ампельні

Всі сорти відрізняються гарним цвітінням. Бегонії невибагливі, непогано почувають себе в офісних умовах - для них комфортна кімнатна температура і помірна освітленість (бегонії цілком можуть задовольнятися штучним світлом).

 

Ще один плюс - ампельні бегонії підійдуть для офісів, в яких зовсім мало місця. Справа в тому, що завдяки декоративним повислим стеблам ці красивоквітучі багаторічники часто вирощують в підвісних кашпо, а значить - полиці, столи і підвіконня для горщиків звільняти не доведеться.

4. Еухаріс

Красивоквітуча кімнатна рослина, яке вимагає мінімального догляду. Навіть якщо вікна офісу виходять на північну сторону - еухаріс приживеться і буде відчувати себе комфортно при такому освітленні (звичайно, якщо поставите його на підвіконня, а не вглиб кімнати). Якщо вікна виходять на південь або схід, на підвіконня горщик з еухарісом раще не ставити, тому що листки можуть отримати сонячні опіки.

 

Еухаріс ще називають амазонською лілією - придивіться, квіти дійсно схожі з ліліями. Не менш красиві великі листки - гладкі, блискучі, еліптичної форми.

5. Лимон кімнатний

Кімнатне лимонне дерево буде радувати око соковитою зеленню і яскраво-жовтими плодами, а тонкий цитрусовий аромат допоможе зняти нервову напругу і підвищити працездатність.


У кімнатного лимона є ще одна дуже корисна властивість - бактерицидна. Лимонне дерево виділяє фітонциди, які здатні знищувати віруси, бактерії і грибки - звичайно, це властивість благотворно вплине на здоров'я співробітників і клієнтів. До речі, це цитрусове деревце прекрасно вписується в самий строгий офісний інтер'єр.

Скільки рослин має бути в офісі?

Щоб відповісти на це питання, потрібно врахувати площу приміщення, наявність вільного місця, індивідуальні переваги колективу. Зрозуміло, не варто перевантажувати простір квітами - їх не потрібно занадто багато, в офісі має бути комфортно перебувати і пересуватися (без страху випадково зачепити вазон). Зазвичай кількість рослин розраховують за простою формулою - на 10 квадратних метрів потрібно 1-3 кімнатних квітки (наприклад, 3 невеликих або 1 велика рослина).

Квіти можна розміщувати в різних частинах приміщення, орієнтуйтеся на власний смак і підтримання комфортних умов в офісі. Рекомендації експертів Флорасаду:

• великі квіти виграшно виглядають біля центральних входів а також біля вхідних дверей в кабінети;

• дрібні рослина ставлять на підвіконня, полички, робочі столи;

• в одній кімнаті не ставте більше 2 яскравих екземплярів, нехай домінують фонові рослини (інакше помітні культури будуть відволікати увагу працівників на себе).

Порада: в просторих приміщеннях можна використовувати рослини як «зелені роздільники», інструменти для зонування простору.

 

Наприклад, можна відокремити приймальню від зони роботи з клієнтами або візуально розділити два відділи. Головне - вибирайте для цієї мети нейтральні рослини, які не будуть дратувати оточуючих яскравим цвітінням або сильним ароматом.

Відгуки

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре