Незвичайна рослина Космос шоколадний

Космос шоколадний - це не назва десерту: Космос шоколадний, він же шоколадна космея, він же чорна космея або Cosmos atrosanguineus - це назва рослини, квітки якого виділяють приємний аромат шоколаду. Цей декоративний багаторічник вирощують в горщиках і саду, в умовах середньої смуги - викопують з відкритого грунту до настання заморозків.


Батьківщина чорної космеї - Південна Америка, найчастіше це рослина зустрічається на території Мексики. Унікальний запах робить шоколадну космею особливою, але він же зіграв з нею злий жарт - ароматна квітка завжди подобалася людям, через що космеї масово зривали, і їх популяція була на межі вимирання (квітка дуже вразлива, насіння має низький рівень схожості). Дикорослі космеї сьогодні невідомі, всі насадження - результат роботи селекціонерів, які працювали над відновленням цього виду. Прекрасно, що сьогодні кожен квітникар теж може зробити свій внесок і виростити космос шоколадний - для цього можна купити здорові кореневища космеи в інтернет-магазині Флорасад.


Як виглядає космос шоколадний
Космея зростає в формі гіллястого куща висотою до 50 см. Листя зелені, тонкі і м'які. На витончених стеблах підносяться бутони темно-бордового (шоколадного) кольору, які на перший погляд можуть навіть здатися чорними. Квітки невеликі, до 5 см в діаметрі, з парною кількістю пелюсток (від 6 до 12 шт). При дотику до пелюсток відчувається їх ніжність і бархатистість, але найнеймовірніше - це шоколадний аромат. Запах шоколаду густий, натуральний, з ванільним відтінком. До речі, за насиченістю аромату можна зрозуміти, наскільки добре себе почуває рослина - при сприятливих умовах запах посилюється.


Як виростити космею чорну
Вибір місця, підготовка грунту. У природних умовах чорні космеи ростуть навіть на бідних ґрунтах, до грунту у них строгих вимог немає. Але на поживні підживлення рослина відгукується вдячно і буде краще розвиватися на родючому пухкому грунті. Обов'язковий дренаж (з піску і дрібного каміння).
Посадка. Для посадки космеї вибирайте теплу, сонячну, захищену від вітрів ділянку. Тонкі стебла можуть постраждати від сильного дощу і вітру, постарайтеся їх убезпечити правильним вибором місця. Втім, іноді стебла космеї просто підв'язують, щоб вони не ламалися.
Виростити космею чорну можна з бульб або насіння. Посадку в грунт проводять в квітні-травні, а насіння попередньо пророщують.
В кінці березня - початку квітня починають вирощувати розсаду. Насіння вдавлюють в грунт, але не присипають землею - їм потрібне сонячне світло. Комфортна температура в цей період +15 ... 19 ° С. Розсаду на клумби можна буде садити в кінці квітня - початку травня, оптимальна відстань між саджанцями 30 см (скорочувати цю відстань не варто, інакше зеленим кущах космеї буде тісно). Після посадки рослину треба добре полити теплою відстояною водою.
Цвіте космея шоколадна майже все літо і початок осені. Зазвичай перші квіти з'являються в липні, а останні відцвітають у вересні. На зміну зів'ялим квіткам приходять нові, тому цвітіння таке тривале.


Догляд. Освітлення: сонячне місце розташування або легка півтінь, з притіненням в дуже спекотні дні; космея може рости в затіненні, але тоді в зростання піде зелень, а не квіти.
Полив: повинен бути регулярним, чорна космея не терпить посухи; при вирощуванні в саду в міру необхідності теж потрібні поливи, дощів може бути недостатньо (зазвичай щотижневого поливу вистачає); поливають так, щоб вода не потрапляла на квіти, найкраще після заходу сонця.
Підживлення: на родючому ґрунті підживлюють мінеральними добривами 1 раз в 1,5-2 місяці, на неродючому - 1 раз в 3-4 тижні.
Видалення відцвілих квітів: по мірі висихання, замість зів'ялих бутонів будуть виростати нові квіти.
Боротьба з хворобами і шкідниками: космос шоколадний стійкий до захворювань, але може страждати від равликів і слимаків. Цих шкідників можна збирати вручну або обробляти грунт під рослинами будь-яким підходящим препаратом. До речі, квітки чорної космеї приваблюють златоглазок - комах, які харчуються яйцями кліщів і тлі, так що посадки космеї будуть захистом для зростаючих поруч городніх культур.
Прополки, розпушування: потрібні, якщо хочете отримати пишний кущ.
Не забувайте збирати насіння з висохлих квіток, вони стануть в нагоді для вирощування розсади (насіння можна зберігати 3 роки).
Зимівля. У відкритому грунті космея може замерзати, тому потрібно або перенести її на зимівлю в приміщення, або вирощувати як однорічну рослину. Одні квітникарі восени викопують бульби і зберігають їх в підвалі до весни, інші - спочатку висаджують космею в контейнер, який восени заносять в тепло.
Як можна використовувати космею шоколадну.
Космос шоколадний використовують як декоративну кімнатну або садову рослину, квіти включають до складу букетів (зрізані квіти стоять у воді близько тижня). Шоколадну красуню можна вирощувати в горщиках, а горщики ставити на підвіконня або веранду (такий спосіб вирощування полегшує підготовку до зими - достатньо просто занести контейнер з рослиною в будинок, коли почнуть наближатися холоди).


В саду космея шоколадна красиво виглядає на тлі зелених високих рослин (кущів або дерев), а також в компанії з флоксами, ромашками, календулою. Космею з іншими квітучими багатолітниками можна садити групами або в ряд, формуючи живий бордюр. Така огорожа буде виконувати не тільки декоративну, але й практичну функцію - за допомогою густих насаджень можна замаскувати вади паркану або стін будинку.

Відгуки

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре