ТОП-5 квітів для зрізання

      Одна з головних характеристик квітки для зрізання - її здатність довго зберігати свіжість в зрізаному вигляді. Це може бути кілька днів або навіть тижнів, в той час як інші квіти стоять у вазі набагато менше - 1-2 дні. Пропонуємо поговорити про те, які квіти можна вирощувати в саду і згодом використовувати для створення красивих, довго нев'янучий букетів.
1.      Троянда.

       
 Красуні троянди прекрасні самі собою і в складі різноманітних букетів. Ці квіти полюбилися флористам за елегантний зовнішній вигляд, різноманітність кольорів і стійкість в зрізі - при сприятливих умовах букет залишається свіжим до 7-30 днів. Варто уточнити, що чагарникові троянди після зрізки зазвичай залишаються свіжими менше - в середньому 3-12 днів. Щоб трояндам було комфортно, і вони довго радували вас свіжими ароматними бутонами, прислухайтеся до порад фахівців:
якщо квіти якийсь час зберігалися без води, то перед тим, як ставити їх у вазу, занурте їх в ємність з прохолодною водою - це допоможе тонізувати, освіжити квіти;
наливайте в вазу відстояну воду, міняйте її щодня;
для підживлення квітки додавайте в воду цукор (з розрахунку 30 г на 1 літр води) або спеціальні живильні добавки (згідно з інструкцією);
дезинфікуйте воду аспірином або оцтом (на 1 літр води 1 чайна ложка оцту або 1 таблетка аспірину);
регулярно обприскуйте бутони, у вологому середовищі вони довше зберігають свіжість;
ставте букет в прохолодному місці без протягів;
уникайте потрапляння прямих променів сонця на квіти, не ставте вазу поблизу джерел тепла.
2.      Лілія

       
 Ці ефектні квітки здатні стояти у вазі 10-14 днів при сприятливих умовах. До аромату лілій двояке ставлення - одні дуже люблять цей запах і запевняють, що він заспокоює; інші говорять, що аромат лілій здатний викликати головні болі. На щастя, сьогодні є безліч природних сортів і селекційних гібридів з різними характеристиками, на будь-який смак - є лілії з легким або сильним ароматом, існують сорти зовсім без запаху. Різноманітність лілійних забарвлень теж вражає - пастельні тони, яскраві кольори, тигрові лілії, Мультиколор ...
Щоб лілії стояли у вазі довше:
раз в 2-3 дня міняйте воду і одночасно обрізайте кінчики стебла квітки;
в міру необхідності видаляйте зів'ялі квіти;
ставте вазу з ліліями в місці, захищеному від прямих сонячних променів.
3.      Флокс

      
 Зрізані флокси здатні стояти у вазі 7-12 днів, але для цього рекомендуємо дотримуватися кількох правил:
вибирайте суцвіття, у яких встигла розпуститися тільки половина квіток;
зрізане стебло треба відразу розщепити і поставити в холодну воду;
ставте букет з флоксів в прохолодному приміщенні.
4.      Ірис

      
 Іриси приваблюють своїми витонченими квітками і різноманітністю відтінків, але іноді можна почути скарги на те, що іриси нібито погано стоять у вазі, стебла швидко починають загнивати і з'являється неприємний запах. Насправді зрізані іриси можуть залишатися свіжими мінімум тиждень, якщо правильно зберігати букет:
ставте іриси у вазу без води, досить покласти на дно вологу губку; у міру висихання змочуйте губку водою;
видаляйте відцвілі квітки відразу.
5.      Півонія

      
 

     

     Пишні півонії розкішно виглядають в букетах, але через неправильне зрізання і недостатню увагу після півонії швидко в'януть. Розповідаємо, які є тонкощі в догляді за зрізаними півоніями - якщо їх дотримуватися, можна продовжити термін життя букета з півоній до 10-14 днів.
Зрізайте бутони, які ще не повністю розпустилися.
Робіть зріз навскоси. На кожному стеблі робіть по вертикальному надрізу завдовжки 1,5-2 см і відразу ставте квіти в воду (завдяки надрізів збільшиться площа поглинання поживних речовин з води).
Видаляйте все листя, які у вазі можуть дотикатися води - це потрібно, щоб запобігти гниттю.
Вибирайте велику вазу, щоб квіти не сильно стикалися один з одним - півонії цього не люблять.
Ваза повинна бути глибокою, щоб ¾ стебла містилися в воду і отримували підживлення.
Не ставте букет поряд з джерелами тепла, на сонячному місці.
Міняйте воду і підрізайте кінчики стебла квітки щодня. Додатково для дезінфекції води можна використовувати аспірин, для підживлення - спеціальні мінеральні добавки.
Бажано ставити півонії в воду, відстояну на протязі доби. Якщо квітки почали в'янути, спробуйте їх реанімувати, рясно обприскати з пульверизатора прохолодною водою (обприскують не тільки стебла, а й бутони) - вологе середовище допоможе освіжити квіти.
Як правильно зрізати квіти
Щоб квітки довше залишалися свіжими, потрібно їх правильно зрізати. Ось кілька рекомендацій експертів:
Використовуйте гострий чистий ніж, робіть зріз під нахилом.
Найбільш вдалий для зрізання час доби - ранній ранок або вечір, близько 20-ї години. У ці періоди листя і стебла найбільш наповнені водою, що дозволить їм довше залишатися свіжими.
Зрізайте квітконоси з бутонами, які тільки почали розкриватися або ще не розкрилися повністю.
Щоб букет довго залишався свіжим, вибирайте тільки ті квітки, які виглядають здоровими.
Дощова погода - не найкращий час для зрізання.
Зрізані квітки потрібно відразу поставити в ємність з водою і на кілька годин перенести в прохолодне місце (оптимальна температура 5 ° С).
Однорічники можна зрізати під самий корінь, тому що вони живуть всього сезон. А з багаторічниками потрібно бути акуратніше, намагайтеся залишати якомога більше листя рослині. Без достатньої кількості листя багаторічнику буде складно накопичити поживні речовини для майбутнього розвитку, тому в наступному році рослина буде гірше цвісти і в цілому стане слабшою.

Відгуки

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре