Рослини для створення ароматного саду

У кожної квітки є свій неповторний аромат. Він утворюється завдяки ефірним оліям, які з'являються в суцвіттях - у різних кольорів різні склади ефірних масел, тому аромати відрізняються. Запах може бути м'яким або різким, теплим або прохолодним, ледве вловимим або відчутним з далекої відстані.

Головне призначення квіткового аромату - приваблювати комах-запилювачів. Але можливість насолоджуватися ароматним цвітінням в саду - приємний бонус, чи не так? У цій статті ми розповімо про найбільш ароматні квіти з асортименту Флорасада, які зможуть наповнити ваш сад пахощами.

Космос шоколадний 

Аромат космосу шоколадного відповідає назві - ця рослина виділяє шоколадний запах з нотками ванілі. Запах не можливо відрізнити від аромату натурального шоколаду.

Інші назви рослини - космея шоколадна, космея чорна. Квітки у космеї теж «шоколадні» - густо коричневі, оксамитові, їх використовують при складанні букетів. Кущ невеликий - до 60 см у висоту, може нормально розвиватися як у відкритому грунті, так і за умови посадки в контейнер. У відкритому грунті на території України космея шоколадна НЕ зимує, так як боїться заморозків.

Купити кореневища космосу шоколадного можна тут.

Лаванда

Аромат сильний, специфічний. Він формується завдяки великій кількості ефірних масел в складі рослини. Пахнуть не тільки квіти, а й листя.

Більшість людей вважають запах лаванди приємним, а комахи його не люблять - наприклад, лаванда використовується для відлякування молі і комарів. Вважається, що лавандовий аромат допомагає боротися з безсонням, покращує настрій і полегшує головний біль. Ефірні масла лаванди містять фітонциди, які мають знезаражувальну дію, тому лаванду застосовують в тому числі для дезинфекції приміщень.

Лаванда росте в формі чагарника, влітку цвіте - в цей час на кущі з'являються дрібні квітки, зібрані в суцвіття-колоски. Залежно від сорту, квітки можуть бути фіолетовими, синьо-фіолетовими або білими. В цілому лаванда досить невибаглива, може рости в горщиках і відкритому грунті, в середній смузі укриття на зиму не потребує.

Купити саджанці лаванди можна тут.

Лілія 

Характеристики аромату залежать від сорту. Деякі лілії не пахнуть зовсім, деякі мають сильно виражений запах. Самий насичений аромат у орієнтальних (східних) лілій - запах інтенсивний, яскравий, солодкувато-пряний.

Квітки у лілій дзвіночки, в залежності від сорту можуть бути різного забарвлення - є білі, рожеві, червоні, фіолетові, червоні, тигрові лілії і не тільки. Є сорти з махровими і дуже великими квітками. Як згадувалося вище, аромат може бути слабким, сильним або відсутнім. Наприклад, у ОТ-гібридів виражений запах, у LO-гібридів аромат більш тонкий, а у азіатських лілій зовсім немає запаху. Трубчасті лілії пахнуть слабкіше, ніж ОТ-гібриди, а ще у них відрізняються ноти аромату. Ці квіти ідеально підходять для зрізання, вони здатні зберігати свіжість у вазі 2-3 тижні.

Купити цибулини лілій можна тут.

Конвалія 

Аромат тонкий, з ніжними терпкими нотками, відчувається навіть на відстані.

Ці низькорослі ароматні квіти прекрасно ростуть як у відкритому грунті, так і в контейнерах. У конвалій мініатюрні дзвонові квітки перлинно-білого кольору, зібрані в пухкі суцвіття - під час цвітіння конвалія виглядає чарівно! Зовні рослина здається крихкою, але насправді конвалія досить витривала - відносно стійка до посухи і не боїться морозів, без проблем зимує у відкритому грунті.

Купити посадковий матеріал конвалії можна тут.

Монарда 

Залежно від сорту, аромат монарди може бути лимонним, лимонно-смолистим, пряним з перцевими нотами. Ефірна олія монарди широко використовується в парфумерній промисловості.

Монарда цвіте влітку, цвітіння рясне. У середній смузі без проблем зимує у відкритому грунті. Квітки трубчасті, фіолетові, в кулястих суцвіттях.

Монарда не просто декоративна рослина, вона також відноситься до групи пряно-смакових і лікарських рослин. Інша назва монарди - садовий бергамот. Рослина дуже ароматна завдяки високому рівню ефірних масел в складі, використовується при приготуванні різних напоїв і страв, в косметичній промисловості, в народній медицині. Квіти використовуються при складанні букетів.

Купити посадковий матеріал монарди можна тут.

Півонія 

Аромат півоній залежить від сорту. Він може бути свіжим, солодкуватим або терпким з домішкою цитрусових, фруктових, пряних нот. У стародавньому Китаї аромат півонії порівнювали з «ароматом сотні троянд».

Півонія росте в формі куща з прямостоячими або слабогіллястими стеблами, цвіте в травні - червні. В цей час кущ прикрашають пишні бутони з неповторним ароматом, забарвлення бутонів залежить від сорту - півонії можуть бути білими, рожевими, червоними, персиковими, малиновими. Тривалість цвітіння різних сортів відрізняється, в середньому це 10-15 днів. Квіти йдуть на зрізання, якщо зрізати вчасно і забезпечити півонії хороші умови, то вони простоять у вазі до 14 днів.

Купити кореневища півонії можна тут.

Троянда 

Класичний аромат троянди теплий, ніжний, солодкуватий, з фруктовою ноткою. Деякі сорти мають незвичайний запах - наприклад аромат деяких квітів має ванільні, бананові, мускусні, фіалкові, лимонні нотки. Близько 25% сортів троянд практично позбавлені запаху. Найсильніше пахнуть повністю розкриті бутони в ранкові години. Ефірна олія троянди широко використовується в парфумерній промисловості.

Забарвлення квітів залежить від сорту і може бути практично будь-яке - існують білі, рожеві, персикові, червоні, бордові, лимонні, різнокольорові троянди. Як правило, троянда росте у вигляді розгалуженого чагарника з шипованими стеблами, на кожному кущі формується безліч бутонів. Квіти використовуються для зрізання, при сприятливих умовах зрізані троянди здатні простояти у вазі до 4 тижнів.

Купити посадковий матеріал троянди можна тут.

Сантоліна зелена 

Аромат сантоліни зеленої пряний, полиновий. Підсушені гілочки використовують для створення ароматних саше - для відлякування молі, позбавлення від безсоння, поліпшення сну. Листя і пагони також використовують в кулінарії в якості приправи.

Сантоліна зелена дуже декоративна - у неї красиві ажурні листя, компактна крона і кулясті жовто-кремові квітки. Цей вічнозелений чагарник можна вирощувати в контейнерах і у відкритому грунті, в середній смузі сантоліна зимує нормально, укриття не вимагає. Цвіте багаторічна рослина влітку протягом 6-8 тижнів, зазвичай цвітіння починається в середині липня.

Купити саджанці сантоліни зеленої можна тут.

Бузок 

Аромат бузку легко пізнаваний, його неможливо сплутати з якимось іншим. Насичений, солодкий, густий, він асоціюється з сонячними днями і теплими травневими вечорами.

Бузок зростає в формі чагарника, цвіте в травні-червні. Квітки ароматні, зібрані в щільні суцвіття. Залежно від сорту, квіти бузку можуть бути білими, рожевими, ліловими, пурпуровими. Бузок відноситься до рослин-довгожителів, кущі можуть жити і цвісти до 100 років. Рослина в цілому невибаглива, морозостійка, спокійно переносить навіть складні міські умови, легко переносить обрізку. Суцвіття використовують при складанні букетів.

Купити саджанці бузку можна тут.

Тубероза 

Аромат насичений, нагадує суміш ароматів східних лілій, гіацинтів, нарцисів.

Ця запашна багаторічна рослина родом з Мексики. Висота дорослого екземпляра залежить від сорту, може бути в діапазоні 50 ... 100 см. Квітки трубчасті, зібрані в пухкі колосоподібні суцвіття, в залежності від сорту можуть бути різного забарвлення - білі, лавандові, рожеві, жовті. Цвітіння триває близько 3 тижнів. В умовах українського клімату тубероза НЕ зимує у відкритому грунті (можна викопувати цибулини перед заморозками або вирощувати туберозу в контейнерах).

Тубероза легко розмножується - за сезон клубнецибулина дає до 20 діток, а сама після цвітіння відмирає і висихає. Виходить, що материнська цибулина дає квітконоси лише одного разу, зате після неї залишається численне потомство - цибулини, які готові розвиватися і давати нові квітконоси.

Купити посадковий матеріал туберози можна тут.

Флокс 

 Аромат флоксів залежить від сорту - він може відчуватися солодкувато-цукерковим, тонким з пряними нотками, ванільним, деякі асоціюють його з запахом самої осені. У всіх флоксів досить насичений аромат, який посилюється до вечора.

Флокс - це невибагливий декоративний багаторічник, відрізняється рясним і тривалим цвітінням (зазвичай цвіте близько 45 днів, старт залежить від сорту - цвітіння може початися в червні, липні або серпні). Флокс зростає в формі куща, добре розростається. Забарвлення квіток залежить від сорту, квітки можуть бути білими, рожевими, фіолетовими, різнокольоровими. Квітки зібрані в щільні суцвіття округлої форми, їх включають в різноманітні букети (в воді вони зберігають свіжість до 7-10 днів). У середній смузі флокс зимує без додаткового укриття.

Купити посадковий матеріал флокса можна тут.

Відгуки

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре