Дивовижний скадоксус

Дивовижний скадоксус багатоквітковий: гігантський «кульбаба», від якої неможливо відвести погляд

Квітка скадоксуса нагадує червону кулю - таку величезну яскраву кульбабу, на яку так і хочеться подути - цікаво ж, розлетяться це яскраво-червоні «пір'ячко»! Забігаючи наперед, скажемо - ні, не розлетяться. Тому що скадоксус - це не кульбаба, а тропічна багаторічна рослина, квітує до 3-4 тижнів. І цю екзотичну квітку успішно вирощують на території України. Скадоксус Multiflorum підходить для вигонки, його включають до складу букетів - у вазі зрізані квіти довго зберігає свіжість.

Купити цибулини скадоксуса можна тут.

Скадоксус: загальний опис рослини

Скадоксус (Scadoxus) - цибулинна рослина з сімейства амарилісових, родом з тропічної Африки. Інші назви: лілія - ​​вогненна куля, травнева квітка, кривава квітка. Всього налічується 9 видів Scadoxus, причому у всіх видів цибулини отруйні - працювати з ними можна тільки в рукавичках і дотримуючись великої обережності. На батьківщині рослини місцеві жителі використовують скадоксус як сировину для виготовлення отрути для стріл. Плоди та інші частини рослини теж отруйні, тому не можна вирощувати Scadoxus в місці, де він легко доступний дітям і тваринам.

Є кілька сортів скадоксуса, що відрізняються висотою, періодом цвітіння, видом і забарвленням квітів. Існують екземпляри з червоними, оранжево-червоними і навіть білими квітами. У деяких суцвіття не кулясті, а зонтикоподібні. Однак найпопулярніший серед квітникарів - скадоксус Multiflorum (багатоквітковий) з його повітряними суцвіттями-кулями.

 

Скадоксус Multiflorum - трав'янистий багаторічник, висота дорослого екземпляра 40 ... 50 см. В умовах українського клімату цвіте влітку (у липні-серпні), період спокою припадає на осінь-зиму. На батьківщині ця екзотична багаторічна рослина цвіте з грудня по березень.

Квітконос помилковий; суцвіття великі (до 25 см в діаметрі), кулясті, нагадують червоно-вогненну кулю. Середній період цвітіння - близько 2 тижнів. Після настає період плодоношення, дозрівають оранжево-червоні ягоди.

 

Як виростити скадоксус в кімнатних умовах

Посадка. Оптимальний час для посадки цибулини - період з березня по травень. Знадобиться родючий грунт, дренаж, горщик діаметром не менше 20 см. Нагадуємо: з скадоксусом треба працювати в рукавичках, а після всіх маніпуляцій обов'язково вимийте руки з милом.

Горщик вибирайте досить просторий, найкраще взяти широкий контейнер, обов'язково з дренажними отворами.

На дно ємності насипте дренаж шаром мінімум 2 см.

Після дренажу насипайте грунт. Можна взяти готову грунтосуміш для амарилісових, можна приготувати суміш самостійно (змішавши в рівних пропорціях садовий грунт, річковий пісок, листову землю).

Цибулину скадоксуса Multiflorum занурте в землю так, щоб її верхня частина була на поверхні грунту (приблизно третина або половина цибулини повинна бути над рівнем грунту).

Поставте контейнер на підвіконня з західної або східної сторони будинку, тут для квітки буде дуже вдале освітлення. Якщо вікна виходять тільки на південну сторону, то від прямого сонця квітку треба захищати - наприклад, можна притінити вікно папером. Влітку можна виносити горщик на вулицю, але не залишайте його під променями жаркого полуденного сонця, а ставте в тіні дерев, на притіненній веранді або балконі (від прямого сонця рослина отримує опіки). У міру поливайте відстояною водою, і скадоксус відгукнеться на турботу ефектним цвітінням!

Пересадка. Пересаджувати багаторічну рослину потрібно раз в 3-4 року ранньою весною, до початку періоду активної вегетації. Пересадку роблять за таким же принципом, як садять рослина в перший раз - рослина викопують і пересаджують в новий горщик з родючим субстратом.

Діставши рослину з горщика, уважно огляньте цибулину і коріння. Якщо є загнили або підсохлі корінці, видаліть їх. Пересадки скадоксус не любить, після них гірше цвіте, тому всі маніпуляції робіть обережно, намагаючись якомога менше травмувати рослину.

Як виростити скадоксус у відкритому грунті

Місце для посадки вибирають тепле, захищене від вітрів. Підійде ділянка саду з південної сторони, де немає протягів. Скадоксус віддає перевагу розсіяному світлу, на відкритому сонці його садити не можна, інакше рослина буде страждати від опіків. Садіть цибулини в підготовлений грунт: пухкий, зволожений, поживний. Заглубляйте цибулини так, щоб їх верхівки були видні над поверхнею землі. В саду Scadoxus Multiflorum відмінно виглядає в групових посадках і в якості солітерів.

Пам'ятайте, що травнева квітка родом з тропіків, до морозів не звикла, тому в середній смузі на зиму доведеться викопувати цибулини і зберігати при температурі + 10 ... 12 ° С. У відкритому грунті скадоксуси зимують тільки при м'яких зимах в південному кліматі. Простіше вирощувати Scadoxus в кімнатних або тепличних умовах, а контейнери з квіткою виносити влітку на свіже повітря.

Особливості догляду.

Скадоксус любить:

розсіяне світло, півтінь (насправді рослина навіть в затіненні розвивається непогано, незважаючи на африканське походження);

теплі місця без протягів, він стійко переносить посушливі і спекотні періоди (хоча оптимальна температура під час вегетації + 18 ... 20 ° С, а під час спокою взимку + 10 ... 14 ° С).

помірні поливи в міру висихання верхнього шару грунту, восени поливи зменшують (рослина готується до періоду спокою), взимку майже не поливають;

підгодівлі під час вегетації;

вологе повітря, обприскування, протирання листя вологою губкою (при цьому в приміщенні з помірно сухим повітрям скадоксус здатний нормально розвиватися).

Скадоксус не любить:

Скадоксус не любить:

прямі промені сонця;

холодний вітер, протяги;

надлишкові поливи, застій води (можуть загнити коріння).

Як підгодовувати скадоксус:

Щоб багаторічна рослина добре розвивалася і квітла, вносити підживлення треба регулярно з весни до осені. Застосовують таку схему:

Кожні 15-20 днів вносять органічні добрива.

1 раз на місяць вносять мінеральні добрива.

Важливо не «перегодувати» скадоксус, так як через надлишок добрив він може перестати цвісти. Восени вносити добрива повністю припиняють і відновлюють підгодівлі вже навесні.

Як зимує скадоксус

Період спокою цієї ефектної рослини припадає на осінь і зиму. Для переходу в стан спокою скадоксус готують - у вересні-жовтні потроху зменшують поливи, перестають вносити будь-які добрива. У жовтні ємність зі скадоксусом бажано не залишати в житловій кімнаті, а поставити в більш прохолодне приміщення - оптимальна температура на період спокою + 13-14 ° С. Під час зимівлі багаторічна рослина скидає листя, але потім швидко виростають нові.

Дуже важливо дати багаторічників пройти період спокою. Якщо Scadoxus не готувати до зимівлі, продовжити поливати і підтримувати теплий режим, то рослина не скине листя. Однак влітку такий скадоксус зацвісти не зможе або буде цвісти дуже слабо

.

Хвороби і шкідники

Ця екзотична багаторічна рослина досить стійка до хвороб і шкідників, але повністю не застрахована. Скадоксус може постраждати від:

попелиці, трипсів (лікування - інсектицид);

щитівки, павутинного кліща (лікування - видалення комах вручну, обмивання листя мильним розчином, обробка інсектицидом);

стаганоспорозу (лікування - видалення пошкоджених листя, кілька обробок інсектицидом);

сірої гнилі (щоб не допустити гнилі, потрібно помірно поливати скадоксус, а цибулини перед посадкою дезінфікувати).

При посадці обов'язково оглядайте цибулини на предмет пошкоджень та шкідників, дезинфікуйте за допомогою перманганату калію.

Як правильно розмножувати скадоксус багатоквітковий

Розмножувати екзотичний багаторічник можна насінням або цибулинами-дітками. Найчастіше розмножують скадоксус саме дітками: під час пересадки рослини відокремлюють дочірні цибулинки і відразу висаджують в землю (зберігати цибулинки небажано). Дитинка зможе зацвісти через 3 роки.

Насінням розмножувати трохи складніше. Дочекайтеся визрівання насіння, зберіть їх. Зібране насіння не зберігайте (воно швидко втрачає схожість), а відразу саджайте - злегка втисніть в зволожений родючий грунт (в сухій землі насіння не зможе вкоренитися). Підтримуйте хороше освітлення, постійну температуру і помірно поливайте. Багаторічники, вирощені з насіння, почнуть цвісти не раніше, ніж через 5 років.

Чому скадоксус довго не цвіте

Таке іноді трапляється, але відсутності цвітіння завжди є причина. Найчастіше скадоксус не цвіте через те, що він не пройшов потрібний йому період спокою (докладніше написано в розділі «Як зимує скадоксус»). Також відсутність квітки може говорити про те, що рослину мало поливали.

Купити цибулини скадоксуса можна тут.

Відгуки

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре