Чорна плямистість: як розпізнати, чим лікувати

Чорна плямистість - інфекційне захворювання рослин, воно проявляється чорними плямами на листках, стеблах, плодах. З чорною плямистістю часто стикаються квітникарі, які вирощують троянди - це захворювання вражає листя і іноді пагони, проявляється у вигляді округлих (іноді зливаються) плям бурого або майже чорного кольору. Чорна плямистість може вражати й інші квіти, городні та плодово-ягідні культури.

 

Чим небезпечна чорна плямистість.

Якщо не вжити заходів з лікування культури, то площа ураження буде збільшуватися, листя почнуть жовтіти і відмирати. Оголені стебла і гілки послаблюють рослину, вона гірше розвивається і згодом погано цвіте, дає маленький урожай. Збудники разом з водою, вітром і комахами поширюються далі, тому поступово заражаються сусідні рослини.

Звідки береться чорна плямистість

У чорної плямистості 2 форми захворювання - грибкова і бактеріальна, тому причиною її появи може бути грибок або бактерія. У різних рослин - різні збудники інфекції. Наприклад, троянди страждають від грибка Marssonina rosae, бузок звичайний - від бактерій Pseudomonas syringae, береза ​​повисла - від грибка Dothidella betulina.

 

Інфекція поширюється за допомогою вітру, води і шкідників. Найсприятливіші умови для розвитку хвороби: тривалі дощі, прохолода, нестача калію в грунті. Також проникненню і розвитку інфекції можуть сприяти механічні травми рослини (наприклад, пошкодження листя).

Збудники чорної плямистості здатні зимувати на уражених пагонах і в опалому листі, і з приходом теплої вологої весни починають активізуватися знову - вже при температурі +8 ° С спори чорної плямистості визрівають і можуть заражати сусідні рослини, «подорожуючи» за допомогою вітру, дощу або поливної води. Як бачите, сама по собі чорна плямистість не зникне - від неї треба позбавлятися, інакше вона буде атакувати і руйнувати рослини щороку.

Як зрозуміти, що рослина захворіла чорною плямистістю.

Інфекція проявляється у вигляді чорних або темно-бурих округлих плям на листках, стеблах або плодах. Згодом плями жовтіють по краях, з'являються нові темні вкраплення, плями зливаються і захоплюють лист цілком, після чого останній гине.

 

Як лікувати чорну плямистість.

Кращий спосіб боротьби з інфекцією - профілактика. Для цього потрібно ретельно відбирати і дезінфікувати посадковий матеріал, дотримуватися рекомендацій щодо догляду за квіткою, проводити профілактичні обробки. Але якщо рослина почала хворіти, чорну плямистість можна зупинити, поки вона не знищила культуру. Для цього потрібно видалити всі постраждалі ділянки квітки, спалити їх подалі від інших рослин. Після цього потрібно дезінфікувати уражений кущ бордоською сумішшю або іншим фунгіцидом (особливу увагу при обробці приділіть ушкодженим ділянкам). Рекомендуємо провести обробку тричі з інтервалом в тиждень.

Вибрати й купити ефективні фунгіциди можна тут.

Поки у збудника є джерело живлення, він не зникне. Уражені листки потрібно обов'язково прибрати і спалити, якщо постраждала рослина цілком - її теж потрібно утилізувати, щоб не заразити сусідні кущі та квіти. Рекомендуємо обробити «сусідів» фунгіцидом для профілактики, навіть якщо на них немає ніяких проявів хвороби. Перші симптоми чорної плямистості можуть з'явитися через 5-14 днів після потрапляння збудника на рослину.

 

Профілактика чорної плямистості

Сприятливі умови для появи і розвитку чорної плямистості: неправильний догляд за рослиною, відсутність прополки, загущення посадок, засмічення ділянки рослинними залишками, надлишок азоту і нестача калію в добривах, несприятлива погода - перепади температур і часті дощі.

Профілактику хвороб потрібно починати ще на етапі вибору і посадки посадкового матеріалу.

Рекомендації експертів:

Вибирайте сорти, які мають високу стійкість до шкідників і хвороб.

Уважно оглядайте посадковий матеріал, дезинфікуйте перед посадкою (наприклад, за допомогою розчину перманганату калію).

Підготовляйте грунт для посадки, грунт повинен відповідати потребам рослини.

Вибирайте правильну ділянку для посадки - якщо рослина любить рости на сонці, садіть її на сонячних ділянках і навпаки.

Не нехтуйте потребами рослини в освітленні, поливі, складі грунту, інакше культура може ослабнути і стати більш сприйнятливою до хвороб, в тому числі до чорної плямистості. Систематично обробляйте рослини проти хвороб і шкідників (кожну весну й осінь), підтримуйте ділянку в чистоті (прополювати, прибирайте рослинні залишки).

Препарати для захисту рослин проти хвороб і шкідників можна купити тут.

Якщо вам потрібна консультація по вибору препаратів для захисту рослин, телефонуйте! Фахівці «Флорасада» готові допомогти порадою!

Відгуки

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре